ที่นอนยางพารา ใครว่าต่างไม่ต่างกัน : Not all latex are the same

ถ้าจะพูดว่าผลิตภัณฑ์ หมอน ที่นอนยางพารา จากที่ไหนๆ ก็เหมือนกัน ก็คงไม่ต่างจากที่เราจะบอกว่า ทานผัดไทยที่ไหนก็ไม่ต่างกัน มันมีทั้งความจริงและไม่จริง

ในตลาดที่แข่งขันสูง เลียนแบบสูงสินค้าของเราในตลาดจีนทั้ง 4 แบรนด์นั้นมียอดขายสูงที่สุด แต่แท้จริงแล้วผลิตมาจากโรงงานเราเพียง 20% ที่เหลือไม่รู้มาจากไหน แต่การเลียนแบบคือความยกย่องในระดับสูงสุด เราปลื้มใจในมุมมองนั้น

ในตลาดที่ค่อนข้างอิ่มตัว ทุกคนพยายามบอกว่าเขาเป็นเจ้าเก่า ไม่ว่านิยามของคำว่าเก่ามันอาจจะไม่เท่ากัน เป็นสิ่งที่ดีที่ทุกคนมองออกว่าการมีแบรนด์มันสร้างมูลค่าอย่างหนึ่ง

ส่วนในตลาดที่เพิ่งจะตื่นตัวแบบเมืองไทย ใครๆ ก็ออกมาบอกว่ากินผัดไทยที่ไหนก็เหมือนกัน ซึ่งเป็นทางเลือกที่น่าเสียดาย เป็นความฉาบฉวย บางครั้งแลดูเหมือนหนีตายอยู่ในที

แบรนด์ในกลุ่มของเรานั้นมี หลายแบรนด์ที่ทำหน้าที่รับใช้ลูกค้าในตลาดที่ต่างกัน ไม่ว่าจะเป็นแบรนด์ไหนก็ตาม เราผลิตที่นี่มาเป็นระยะเวลายาวนานกว่าชีวิตของผม จากร้านเต๊กซุ่นพานิช สู่ห้างหุ้นส่วน และเป็นบริษัทในที่สุด กว่า ยี่สิบปีที่ผ่านมา เราเลือกทิศทางการเติบโตหลากหลาย ทั้งขายเอง แยกบริษัทขาย และอื่นๆ ยังคงต้องหัดกันต่อไป

บริษัทปัตตานีอุตสาหกรรม (1971) จำกัด ตั้งขึ้นในปี 2514 โดยมีผลิตภัณฑ์แรกที่จำหน่ายคือผลิตภัณฑ์ฟองยางพารายี่ห้อ ปาเต๊กซ์ (แนะนำให้ดูป้ายร้าน) เราพัฒนามาจนกลายเป็นที่นอน หมอน ที่ได้รับความเชื่อถือที่สุด ในขณะที่ผลิตภัณฑ์อื่นๆ เกิดขึ้นแล้วล้มหายตายจากไป ตามศักยภาพของเราในการสร้างแบรนด์ หรืออีกนัยหนึ่ง การทำสินค้าที่ไม่มีแบรนด์ให้ยั่งยืนนั้นเป็นเรื่องยากแม้ว่าการทำให้โตนั้นไม่ลำบากนัก

เรื่องราวของการพัฒนาผลิตภัณฑ์ต่างๆ รวมถึงอุตสาหกรรมโดยรวมทั้งหมดยังมีอีกมาก น่าเอามาเล่าสู่กันฟัง ในยุคที่หลายคนเริ่มหันมามองการสร้างแบรนด์มากขึ้น หวังว่าจะเป็นเรื่องราวที่เกิดประโยชน์และสร้างแรงบันดาลใจ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

If we say latex foam products are all the same, it would be like saying that Pad Thai are all the same. In a highly competitive Chinese market, our 4 different brands combined the highest sell.

However, in fact only around 20% were actually manufactured from our facilities. The rest can not be traced to the origin. Nevertheless, imitation is the highest form of respect. We are graceful in that.

In a highly saturated market, everyone is yelling they are the original. Though definition of “the original” may differ. It is a good thing at least the everyone realized that “brand” is valuable.

In Thailand, market is start to picking up slowly. Most people try to say that all Pad Thai are the same as long as you eat in Thailand which is ashamed. Sometimes almost like we are desperate.

In our group of companies, we carried different brands, serving different market for different needs. No matter what brand, we manufactured here for longer than my own life. Starting from Teck Soon Trading to Pattani Industry (1971) Co., Ltd.

Over the last 20 years, we have grew into different companies doing different part of businesses. i.e. sell company, distribution, factory and so on. We still have to find the right mixture.

Pattani Industry was established in 1971. Our first products were pillow and mattress under brand name “PATEX” rhyme with our founder name “Teck Soon”. Besides latex products we tried several others rubber and plastics products which come and go.

However, we developed our product to be the most trusted latex brand in Thailand. We have learned that to start a brand is relatively easy but to sustain a brand that is another story.

Under our long history, we have much to tell about how we developed products and how industry have evolved. Now when everyone start to see the benefit of building a brand. Our share stories can inspire many to start their own.